2010. július 6., kedd

Biztosító...

A biztosító egy fontos szerv, amelynél biztosításokat köthetünk. A biztosítások típusairól és a biztosítókról most sok hasznos dolgot megtudhatsz. Mi a szerepe a biztosítónak? A biztosító tulajdonképpen egy olyan szervezet, melynél biztosításokat köthetünk. A biztosítónak három fajtája van. Az első a biztosító szövetkezet, majd a biztosító egyesület és a biztosító részvénytársaság. A biztosító célja, hogy bennünket biztosítson. A biztosításokat a biztosítóknál lehet megkötni. A biztosító határozza meg a biztosítási szerződés feltételeit, amelyet, ha akarunk részben picit módosíthatunk. A biztosító különféle biztosításokat kínálhat fel nekünk ügyfeleknek, mint például a lakás biztosítás. A biztosító által kínált biztosítás ezen formája nagyon fontos, ha saját lakásunk van, mert egy esetleges rongálódás vagy tűz esetén a biztosító fizet nekünk a károkért. A biztosítóval továbbá autóra is köthetünk biztosítást. Ezt persze a mienkre kötjük arra az esetre, ha a kocsi egy baleset következtében megrongálódna.

A biztosító ebben az esetben is fizet nekünk a károkért. Természetesen vannak kötelező biztosítások is, melyeket mindenképpen meg kell kötnünk a biztosítóval. Ilyen a kötelező felelősség biztosítás is, amely minden autótulajdonosnak kötelezően meg kell kötni. Ez egy olyan biztosítás azonban, amit a biztosító nem kötelez a megkötésre. Az utasbiztosítás is egy biztosítás fajta. A biztosítóknál lehet ezt megkötni egy-egy utazás vagy nyaralás előtt. Erre az utasbiztosításra csak akkor van szükség, ha a külföldön tartózkodunk, mivel egy baleset következtében így a biztosításnak köszönhetően az ellátási díj a tizede lehet annak, amit az adott országben számolnának fel érte. Ha tehát külföldre tartunk, akkor az első utunk mindig a biztosító legyen, ahol megkötjük az utasbiztosításunkat. Ez nem egy nagy összeg általában 50-100 ezer forint körül mozog, de mindenféleképpen érdemes a biztosítónál elintézni. A biztosító választásánál sok esetben nagyon hasznos és érdemes egy biztosítási szaktanácsadó véleményét kikérni, aki segít nekünk a biztosító megválasztásában és a biztosítások megkötésében és azok ellenőrzésében.

A biztosítási összeg az a díj, amit rendszeresen be kell fizetnünk a biztosítócégeknek. A biztosítók ugyan is ebből a pénzből maradnak fent. Ezen felül a biztosítóval lehet kötni életbiztosítást is, amelynek a kifizetése az adott személy által fizetett halálakor következik be. Nem gondolnánk de például Amerikában több milliós életbiztosításokat is kötnek az emberek. A biztosító lehet a K&H, UNION vagy AEGON, tulajdonképpen a biztosító választása csak rajtunk múlik, hogy éppen melyik biztosító szompatikus nekünk, vagy esetleg melyikkel kapcsolatban vannak már jó tapasztalataink. A biztosító egyesületek mindig éjjel nappalos ügyfélszolgálattal állnak a rendelkezésünkre. A biztosítónál továbbá lehet zöldkártyát intézni, kárt bejelenteni, ami lehet vagyoni vagy felelősség kár és személyi sérülés kár stb. A biztosító tehát az a szerv, ami kényelmessé és biztonságossá teszi a mindennapjaink pénzügyeit. Végezetül köszönöm, hogy elolvasta a biztosító című cikkemet és remélem sok hasznos információval szolgáltam önnek a biztosítókról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése