2010. július 6., kedd

Biztosítás...

A biztosításra mindig is szükség volt és szükség is lesz. A biztosításnak sokféle változata van és a megkötése se mindegy, hogy milyen szerződéskörülmények között megy vége. A biztosítás című cikkemben sok hasznos dolgot tudhatsz most meg a biztosításról. A biztosítás egy olyan dolog, amit néha magunktól és néha kötelezően meg kell kötnünk. A biztosításért pénzt kell fizetnünk az általunk választott biztosítónak. Biztosítást lehet kötni a saját autónkra, ami rendkívül jól jön. Ha van az autóra biztosítás akkor egy adatlan baleset esetén a biztosító megtéríti nekünk a keletkezett károkat. A gépjárművekre természetesen kell kötni kötelező felelősség biztosítást is, mivel abban az esetben, ha mi okozunk kárt vele akkor a másik félnek ki kell fizetnünk a kárát. Az utóbbi biztosítás tehát minden egyes járműre kötelező és az autó típusától függően eltér az összege a biztosításnak. A biztosítás szó kapcsán felmerül a biztosítási díj. Na de mi is ez? A biztosítási díj az ellenértéke a biztosító kockázatviselésének. Ennek a biztosításnak az ősszegét, díját a szerződés rögzíti.

Így például, ha az esedékességtől számított 30 nap eltelte után sem fizetjük meg a biztosítási díjat, akkor a biztosítás megszűnik, a biztosítás szerződése érvénytelenné válik. A biztosítás során a biztosítási esemény az a dolog, amikor olyan jövőbeli dolgokat rögzítenek, amelyek bekövetkezése esetén a biztosítás által a biztosítási szolgáltatás jár. Az egyik eszköze a meghatározásának a kizárás. A biztosítással kapcsolatos biztosítási esemény lehet például (törés, tűz, betörés, rablás, stb...). Ezek mellett van még életbiztosítás és balesetbiztosítás is. Sokan azonban nem tudnak az egyik és sokszor igen fontos biztosítás fajtáról, ami az utasbiztosítás. Ezt a biztosítást akkor kell megkötnünk, ha külföldre megyünk nyaralni például, mert, ha minket kinnt baleset és, akkor a kinti ellátás a töredéke lesz annak, amennyi ott valójában lenne. Egy szóval az utasbiztosításon nem érdemes spórolni, mert nem tudhatjuk, hogy mikor mi történik. A biztosítás során természetesen felmerül sokakban a kérdés, hogy mennyi is a biztosítási összeg?

Ez az összeg a biztosítási szerződésben van rögzítve. Létezik alul és felülbiztosítás is. Egy-egy biztosítás megkötése előtt érdemes biztosítási szaktanácsadó véleményét kikérni, aki egy díj ellenében hasznos tanácsokat nyújt nekünk, hogy kinél és milyen biztosítást érdemes kötnünk. A biztosítást a biztosító nyújjta. A biztosító a biztosítási tevékenység gyakorlására jogosult szervezet. A biztosítás megkötése alapjában véve háromféle biztosító szervezetnél történhet. Van biztosító szövetkezet, biztosító részvénytársaság és biztosító egyesület. Az, hogy ki és mikor és éppen melyik biztosítóval köt biztosítási szerződést valamire, az csak a választásán múlik. A biztosítások célja azonban a biztonság és a biztonságérzet megteremtése. A biztosításokért nekünk kell fizetnünk havonta egy meghatározott összeget, de történjen, baleset, tűz vagy akár rablás a biztosítás mindenképp egy remek dolog, hiszen ebből kapjuk majd vissza a pénzt az adott biztosítótól. Végezetül köszönöm, hogy elolvasta a biztosítás című cikkemet és remélem, hogy sok értékes információt talált benne a biztosításokról és biztosításról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése